14-11-2016 | 24:00

L’Ajuntament i el Col·legi d’Advocats de Granollers van iniciar el 2012 una iniciativa pionera al Vallès Oriental per a famílies amb dificultats 

Avui s’ha presentat el nou punt del Servei d'Intermediació en Deutes de l'Habitatge (SIDH) de Caldes de Montbui, dins el pla que la Diputació de Barcelona  i l’Agència de l’Habitatge de Catalunya estan desplegant per totes les comarques de la demarcació, amb la col·laboració d'ajuntaments, consells comarcals i  col·legis d'advocats. 

A la presentació del servei, celebrada a la sala de la Junta de Govern, hi han participat el diputat d’Urbanisme i Habitatge de la Diputació de Barcelona, Josep Ramon Mut, el secretari d'Habitatge i Millora Urbana de la Generalitat de Catalunya, Carles Sala, el vicedegà del Col·legi d’Advocats de Granollers, Jesús Santos, juntament amb el primer tinent d’alcalde de Caldes de Montbui, Isidre Pineda, i la regidora d’Habitatge, Maria Pilar Aznar.

L'objectiu del SIDH, que compta amb la col·laboració dels Col·legis d'Advocats de la demarcació de Barcelona, és augmentar i estendre els punts d'atenció a les famílies que tenen problemes per afrontar els deutes hipotecaris, així com establir una acció coordinada i un model i circuit únics de mediació en tot el territori de la demarcació de Barcelona. 

El desembre de 2012 la Generalitat i la Diputació van signar un conveni per coordinar els serveis de mediació hipotecària amb què comptaven les dues administracions. Amb la signatura d'aquest conveni, el servei Ofideute es coordina amb el SIDH de la Diputació per oferir un servei de proximitat a la ciutadania. Ofideute disposa un total de 65 oficines  i més de 200 mediadors a tot Catalunya que han aconseguit des de l’any 2012 arribar a 3.898 pactes amb les entitats financeres.

El maig de l’any 2012 l’ajuntament de Caldes de Montbui i el Col·legi d’Advocats de Granollers van iniciar una iniciativa pionera al Vallès Oriental oferint un servei gratuït a famílies amb dificultats en el pagament de la hipoteca i del lloguer del seu habitatge de primera residència situat a Caldes de Montbui. Aquest Servei d’Intermediació Hipotecària l’ha gestionat l’Oficina d’Habitatge de Caldes de Montbui en col·laboració amb el Col·legi d’Advocats de Granollers i Cáritas Diocesana.

 

Prestació del servei

El servei d’intermediació inaugurat avui es presta a l'Oficina Local d'Habitatge de Caldes de Montbui, però s'hi pot accedir a través de les oficines de serveis socials o de consum. Les famílies que hi siguin derivades -una vegada feta la comprovació de les condicions d'accés (ser propietaris d'un únic habitatge que s'utilitzi com a habitatge principal i no poder afrontar el pagament de la hipoteca)- són entrevistades per la persona lletrada especialitzada, que fa una proposta de modificació de les condicions del deute. Aquesta proposta és tramesa a Ofideute, de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya, que farà la mediació amb l'entitat financera corresponent.

 

Punts SIDH en funcionament

Actualment funcionen 29 punts d'atenció, a l'Alt Penedès, Anoia, Bages, Baix Llobregat, Baix Montseny, Berguedà, Garraf, Osona, Barberà- Badia del Vallès, Castelldefels, el Prat de Llobregat, Gavà-Begues, Granollers, l'Hospitalet de Llobregat, Manresa, Martorell, Mollet del Vallès, Montcada i Reixac, Sant Adrià del Besòs, Sant Boi de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Santa Coloma de Gramenet, Terrassa, Viladecans-Torroelles-Sant Climent, Arenys de Mar,  Maresme, Manlleu, Sant Feliu de Baix Llobregat, Montcada i Reixac i Granollers.                                                                   
    

 

El desembre de 2012 la Generalitat i la Diputació van signar un conveni per coordinar els serveis de mediació hipotecària amb què comptaven les dues administracions.

Amb la signatura d'aquest conveni, el servei Ofideute es coordina amb el SIDH de la Diputació per oferir un servei de proximitat a la ciutadania. Ofideute disposa un total de 65 oficines  i més de 200 mediadors a tot Catalunya que han aconseguit des de l’any 2012 arribar a 3.898 pactes amb les entitats financeres