Metodologia del projecte

L’anàlisi i diagnosi ambiental del barri es basa en l’estudi dels 5 vectors (energia, aigua, residus, mobilitat i espais comuns) i de les relacions que s’hi produeixen. La detecció dels punts crítics a partir de l’ús d’indicadors permet definir estratègies i propostes de millora. La metodologia emprada es pot observar a la figura 2.

 

Figura 2. Metodologia del projecte

 

Font: ICTA-UAB per a ADIGSA.

 

 

PRIMERA FASE

 

Selecció d’un barri pilot qualitativament representatiu dels que ADIGSA administra a Catalunya. Aquesta selecció ha de reunir dues condicions:

  • El barri ha de ser qualitativament representatiu del conjunt de barris gestionats per ADIGSA, en termes de nombre i tipologia d’habitatges, equipaments existents, espais comuns i edat de les edificacions.
  • Disponibilitat o facilitat d’obtenció de dades per tal d’afavorir-ne el tractament –a curt termini caldria seleccionar el barri amb més dades per part d’ADIGSA i que alhora el barri tingui una bona disposició a cooperar (disposi d’una associació de veïns activa i madura).

 

SEGONA FASE

  • Aquesta fase inclou:
  • Descripció general del sistema barri.
  • Inventari dels vectors ambientals i de recursos (energia, aigua, residus, mobilitat i espais comuns).
  • Diagnosi ambiental dels vectors per mitjà de les darreres eines ambientals quantitatives.

 

TERCERA FASE

 

Comprèn la definició de les estratègies i propostes de millora que pretenen solucionar els punts crítics detectats en l’anàlisi i diagnosi de la fase anterior. Aquestes estratègies es defineixen en 5 línies d’actuació en relació amb els 5 vectors definits.

 

 

QUARTA FASE

 

Definir indicadors ambientals per a barris socials amb l’objectiu d’estudiar-ne l’evolució al llarg del temps i l’efecte de les propostes de millora.

Poder conèixer quines són les mesures més efectives i que, per tant, es prioritzarien en actuacions posteriors.

Assentar les bases de futurs estudis a desenvolupar en barris, com el següent dels indicadors, que permet l’ús d’eines com el benchmarking en l’entorn urbà, és a dir, comparar els resultats del barri amb el dels altres barris i així poder avaluar si l’actuació és millor o pitjor que en la resta de casos.