MARIE

Projectes en desenvolupament

  1. El diagnòstic: molts edificis; la majoria, ineficients
  2. LaPlataforma d’Entitats Associades APP
  3. Els Programes de Formació i Comunicació
  4. Els Grups d’Interès Regional
  5. Xarxa de Negoci
  6. Línies d’Innovació de la Legislació
  7. La planificació de la Renovació Energètica
  8. Programa d’Inversions i Mecanismes Financers
  9. Millora en la competitivitat de productes i serveis

 

El diagnòstic: molts edificis la majoria ineficients 

Durant el primer any de projecte la majoria de socis de MARIE sota la coordinació d’ANKO, Regió Piemont i IREC, han elaborat un primer diagnòstic dels nivells d’eficiència energètica en els edificis de les 9 regions que en aquell moment participaven en el projecte.

Gràfica consum energètic

Els resultats obtinguts reforcen la hipòtesi, que convé estructurar una estratègia a mitjà i llarg termini, que permeti augmentar la taxa de renovació energètica d’edificis (avui als països mediterranis la renovació es fa cada 60 o 70 anys quan als països del nord aquesta taxa és entorn dels 30. Com més temps passa fins que no es renova energèticament un edifici més gran és l’acumulació d’actuacions que caldrà fer per situar-lo en uns nivells d’eficiència i consum adients.

En la Plataforma d’Entitats Assosciades (APP) es poden baixar tots els documents de diagnòstic del mercat (oferta i demanda de renovació que s’han fet) així com l’anàlisi prospectiva integrada d’aquestes dades.  

Pujar

LaPlataforma d’Entitats Associades APP 

La Plataforma d’Entitats Associades (APP) s’ha creat el març de 2012 per facilitar el treball en xarxa durant i després de la vida de MARIE. L' APP té la funció d’implicar el major nombre d’agents públics i privats possible en el procés de construcció de l’Estratègia MEDBEES fins a finals del 2014. L’objectiu és, que el document final de MEDBEES sigui un document de consens entre tots els agents. Perquè tingui valor l’estratègia, ha de ser compartida per tothom i cal que tots els agents se la facin seva.

Un cop finalitzat MARIE, l' APP ha de servir com a eina bàsica de comunicació entre els agents per implementar MEDBEES. En primer terme l’APP passarà a formar part d’una organització independent que vetllarà per la correcta implementació dels diferents programes que preveurà MEDBEES.     

Pujar

Els Programes de formació i comunicació 

MARIE està preparant un programa de formació, coordinat per la Unió Mediterrània d’Arquitectes (UMED), adaptable a cada país MED. Aquest programa contindrà les mesures formatives més efectives per capacitar en el mínim temps possible a professionals de tots els nivells per poder implementar MEDBEES.

El responsable de comunicació del projecte, la regió de Provença, Alps i Costa Blava (PACA), està elaborant un programa de mesures que ajudin a augmentar els nivells de sensibilització i motivació dels tres grans públics objectius:

  • Organismes públics
  • Empreses
  • Entitats sense ànim de lucre           

Pujar

Els Grups d’Interès Regional 

Amb la finalitat de dirigir l' elaboració de l’MEDBEES a Catalunya es va crear,  l’octubre 2011 el Grup d’Interès Regional de Catalunya (GIRCAT). GIRCAT és la base de coordinació del Govern català que amb posterioritat a MARIE facilitarà la implementació de MEDBEES a Catalunya.

S’han creat també 9 Grups d’interès Regional (GIR’s): Provença - Alps i Costa Blava, Piemont, Ligúria, Friuli – Venezzia - Giulia, Basilicata, Úmbria, Malta, oest Macedònia, que tenen els mateixos objectius que el català que fa el número nou, associats a la preparació i implementació de l’estratègia MEDBEES a cadascuna de les regions sòcies del projecte.

A Catalunya s’han fet dues reunions del GIRCAT una l’octubre de 2011 i la segona el 3 de juliol 2012. El GIRCAT està presidit pel secretari d’Habitatge i Millora Urbana del Departament de Territori i Sostenibilitat.

Formen part del GIRCAT els següents organismes de la Generalitat de Catalunya:

  • Secretaria d’Afers Exteriors Departament de  Presidència
  • Direcció General d’Administració Local i Secretaria General, Departament de Governació i Relacions Institucionals
  • Direcció General de Patrimoni, DG d’Afers Econòmics, GISA del Departament d’Economia i Coneixement
  • Institut Català d’Energia i ACC1Ó del Departament d’Empresa i Ocupació
  • D.G. de Desenvolupament Rural del Departament d’Agricultura Ramaderia
  • D.G. d’Urbanisme i Secretaria General del Departament de Territori i Sostenibilitat
  • Catsalut del Departament de Salut
  • DG de Centres Públics del departament d’Ensenyament
  • Secretaria General del Departament d’Interior

Xarxa de negoci 

Amb la finalitat d’assegurar la implicació del sector privat en el procés de construcció i implementació de l’estratègia MEDBEES es va constituir a Torí el 25 de maig de 2012. Aquest acte de constitució formal va ser presidit pel Secretari d’Habitatge i Millora Urbana de DTES, Sr. Carles Sala i Roca.

ACC10 ha contractat el Clúster d’Eficiència Energètica de Catalunya (CEEC) per coordinar i desenvolupar la Xarxa de negoci de MARIE. Aquesta Xarxa està formada, de moment, per associacions empresarials directament relacionades amb la millora de l’eficiència energètica d’edificis i operen a Itàlia (Environment Park), França (Edifici Durable Mediterrani) i Catalunya (CEEC).

Pujar

Línies d’Innovació de la Legislació 

Ligúria, Catalunya, Provença Alps i Costa Blava i Piemont, estan treballant per definir el marc comú d’innovació de la legislació vigent en les regions i ciutats mediterrànies per afavorir i intensificar els processos de renovació energètica dels edificis.

A Catalunya el DTES ha contractat l’ Institut tecnològic de la construcció (ITEC) per fer-ne un estudi inicial i analitzar més de 20 normatives que afecten els processos de renovació energètica d’edificis. Aquest estudi defineix les línies de millora en el marc jurídic vigent. Tanmateix, l’ITEC, fruit d’aquest contracte va moderar la taula rodona sobre el marc legal de la Renovació Energètica d’Edificis a Catalunya del 12 de juliol de 2012.

Aquestes mesures d’innovació detallades i acordades es recolliran en l’Estratègia MEDBEES com a full de ruta per a l’adaptació normativa que faciliti i doni base legal a la intensificació  i al desenvolupament de la renovació energètica d’edificis a Catalunya.

La planificació de la renovació energètica 

Fins al moment present, els processos de planificació de la renovació energètica d’edificis s’han de desenvolupar especialment als països del nord d’Europa i molt especialment al Regne Unit. Els països mediterranis tenen un dèficit metodològic i de planificació important en aquest camp.

Sota la coordinació de l’Ajuntament de Bar (ciutat montenegrina de 50.000 habitants), el DTES, l’Associació LIMA, l’IREC, EPSA, IASA i la regió Basilicata s’està treballant en un model de planificació de la renovació energètica d’edificis que permeti:

  • Disposar d’un sistema de registre comú de les dades relatives als edificis;
  • Configurar una figura de planejament urbanístic que faciliti i ordeni els processos de renovació energètica d’edificis a escala local;
  • Definir i detallar les mesures de planificació que caldrà incloure en l' estratègia MEDBEES.

A Catalunya s’ha triat el municipi de Barcelona i especialment una illa de l’eixample per experimentar els models de recollida de la informació i de planificació.

Pujar

Programa d’Inversions i Mecanismes Financers 

El finançament dels diferents tipus d’intervenció que s’ha de dur a terme fins al 2020 per assolir el màxim d’estalvi econòmic i d’energia s’ha d’organitzar racionalment. En aquest sentit, el DTES i EPSA estan treballant en la preparació i el test d’un model de programa d’inversions que integri els diferents mecanismes financers més innovadors per a dur-les a terme.

Aquest model es testarà a Catalunya d’una manera diferenciada per a quatre grans tipologies d’edificis: habitatges de protecció, comunitats de Propietaris, edificis terciaris d’ús públic (oficines, equipaments escolars i de salut, altres equipaments públics) i edificis terciaris (oficines, hotels, restaurants, supermercats, botigues,...) d’ús privat.

Des de 2011 s’estan impulsant diferents projectes de diagnosi energètica per definir mesures de rehabilitació energètica prioritàries i estratègies i mecanismes financers per permetre la seva implementació.  En aquests sentit s’han plantejat diferents estudis que han de permetre desenvolupar aquestes estratègies que formaran part del pla d’inversió de Catalunya per incorporar-les a l’estratègia MEDBEES

ESQUEMA DE TREBALL PER AL DESENVOLUPAMENT DEL PLA D’INVERSIÓ REGIONAL

A continuació s’introdueixen els estudis que ja estan en marxa:

  • Per a edificis d’habitatge:

Avaluació energètica i mesures de millora d’edificis d’habitatges:

Tenint en compte els resultats de l’informe regional de referència de Catalunya fet en el MARIE, es trien 5 edificis per avaluar amb les eines no oficials de qualificació energètica d’edificis existents.

  • Els edificis seleccionats han estat:

    

Promoció/ edifici Abans 1940 1940-1980 1981-1990 1991-2001 >2000 Uni familiar Pluri familiar Privat Public Aillat?
Can Peguera, Barcelona

x

 

 

 

 

x

 

x

 

No

c/ Diputació (Barcelona)

x

 

 

 

 

 

x

x

 

No

Can Jofresa (Terrassa)

 

x

 

 

 

 

x

x

 

Si

Coma d’en Reig (Taradell)

 

 

 

 

x

 

x

 

x

No

Sant Adrià (Barcelona)

 

 

 

 

x

 

x

 

x

No

Arraona 30 (Sant Quirze del Vallès)

 

 

 

 

x

 

x

 

x

Si

 

 

Can Peguera, Barcelona - 1929 Jofresa, Terrassa - 1972
   
Sant Adrià. Barcelona Coma d’en Reig, Taradell - 2005
   
Arraona 30, Sant Quirze del Vallès - 2003

Un equip de tècnics de diferents organismes de referència de gestió de l’Habitatge Públic i l’Eficiència Energètic en Edificis de Catalunya (Incasol, Agència de l’Habitatge de Catalunya, Patronat Municipal de l’Habitatge i ICAEN) treballen conjuntament per a definir les principals mesures de rehabilitació per aquest tipus d’habitatges.

  • Per a edificis de terciari públic:

L’Institut Català de l’Energia treballa en diferents diagnòstics energètics d’edificis públics i models de plec amb Empreses de Serveis Energètics (Oficines, Hospitals, Escoles i Centres d’Esport).

  • Per a edificis de terciari privat:

El Clúster d’Eficiència Energètica treballa amb els tipus d’edificis terciaris del sector privat, a través dels seus grups de treball de Supermercats i Hotels.

Pujar

Millora en la competitivitat de productes i serveis> 

Els productes i serveis per intensificar els processos de renovació energètica d’edificis que es produeixen als països mediterranis són, encara, poc competitius. Sota la coordinació de la regió Piemont diversos socis del projecte MARIE estan treballant per preparar les mesures que s’implementaran en el marc de MEDBEES per millorar la competitivitat de les empreses mediterrànies del sector edificis i energia.

 ACTIVITATS PILOT

Pujar