Els fons Next Generation EU neixen com a conseqüència de la crisi generada per la pandèmia de la COVID-19. Davant de la situació social resultant, la Unió Europea ha proporcionat als estats membres recursos econòmics per a la recuperació que, en matèria d’habitatge, es tradueixen en 4 programes de subvencions amb diferents finalitats.
Quins són els objectius?
Un dels objectius d’aquests ajuts és lluitar contra el canvi climàtic i promoure l’estalvi energètic a través de la rehabilitació dels habitatges. Per assolir-lo, la Generalitat de Catalunya disposa d’una dotació de 480 milions d’euros en subvencions que li permetran actuar en 65.000 habitatges. Amb aquesta dotació econòmica s'aconseguiran les fites següents:
- Reduir el consum d’energia primària no renovable (EPNR).
- Disminuir la demanda d’energia per a calefacció, aigua calenta sanitària i refrigeració amb aire condicionat.
- Eliminar l’amiant.
Aquestes millores dels habitatges i del seu entorn canviaran la forma tradicional de consumir energies gràcies al foment de l’autoconsum i l’augment de l’ús d’energies netes.
Quins són els programes?
Si esteu pensant en la millora del vostre edifici després de conèixer els objectius dels ajuts, teniu al vostre abast els programes següents segons el seu àmbit d’aplicació:
- Programa 1: Ajuts a les actuacions de rehabilitació a nivell de barri. Actualitzat per poder demanar bestretes i finançament.
- Programa 3: Ajuts a les actuacions de rehabilitació d’edificis (plurifamiliars o unifamiliars). Actualitzat per poder demanar bestretes i finançament.
- Programa 4: Ajuts a les actuacions de millora de l’eficiència energètica en habitatges. Actualitzat per poder demanar finançament.
- Programa 5: Ajuts a l’elaboració del llibre de l’edifici existent per a la rehabilitació i la redacció de projectes de rehabilitació. Actualitzat per poder demanar finançament.
Si ja els coneixes, pots accedir directament als programes. En cas contrari, pots seguir llegint aquesta pàgina.
On us heu d'adreçar per tramitar aquests ajuts?
Per fer la tramitació dels ajuts dels programes anteriors us haureu d'adreçar a un dels següents organismes, segons el municipi on estigui l'habitatge que voleu rehabilitar:
Consorci de l’Habitatge de Barcelona | A la ciutat de Barcelona |
Consorci Metropolità de l’Habitatge | A l’Àrea Metropolitana de Barcelona: Badalona, Badia del Vallès, Barberà del Vallès, Begues, Castellbisbal, Castelldefels, Cerdanyola del Vallès, Cervelló, Corbera de Llobregat, Cornellà de Llobregat, El Papiol, El Prat de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Gavà, L'Hospitalet de Llobregat, La Palma de Cervelló, Molins de Rei, Montcada i Reixac, Montgat, Pallejà, Ripollet, Sant Adrià de Besòs, Sant Andreu de la Barca, Sant Boi de Llobregat, Sant Climent de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Cervelló, Santa Coloma de Gramenet, Tiana, Torrelles de Llobregat, Viladecans |
Oficines locals de rehabilitació de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya | A la resta de Catalunya |
En cas de pertànyer a la ciutat de Barcelona o a l'Àrea Metropolitana de Catalunya, podeu accedir a través dels enllaços anteriors als webs informatius d'ambdos consorcis.
En cas de ser de la resta de Catalunya, podeu romandre en aquesta pàgina per trobar tota la informació dels programes.
Ara que ja coneixeu en què us pot ajudar cada programa i a on adreçar-vos segons la ubicació del vostre habitatge, podeu consultar quins són els detalls dels ajuts als quals podríeu optar segons si sou un propietari, llogater d’un habitatge, comunitat de propietaris, ajuntament, ens públic o un professional del sector de l’edificació.