REHABITAT

Projectes desenvolupats

  1. OBJECTIU 1
  2. OBJECTIU 2
  3. OBJECTIU 3

ESQUEMA DELS PROJECTES

 

 OBJECTIU 1 

  

Objectiu general: disseny d’indicadors comuns d’ecoeficiència

Per a assolir aquest objectiu es duu a terme un projecte de desenvolupament i implantació d’indicadors comuns d’ecoeficiència per a l’habitatge social aplicable a les zones de intervenció rehabitat (Espanya-França).

Lloc: dissenyat per a la implementació a tots els barris rehabitat (Espanya-França). Implementació des de l’Agència als barris Rehabitat de Catalunya (parc d’habitatges gestionat per l’Agència de l’Habitatge de Catalunya)

Duració: 14 mesos

Recursos externs: 1 persona experta subcontractada

Descripció: es proposa desenvolupar una sèrie d’indicadors mínims com a eina per facilitar l’anàlisi de la sostenibilitat en la gestió d’un parc d’habitatges. Conèixer el seu estat, mesurar-lo i determinar la relació entre els elements o variables que el conformen, per poder tenir una previsió de l’evolució dinàmica de la situació. Aquest conjunt d’indicadors  es consensuen amb els diferents socis del projecte, per posteriorment implementar-se com a prova pilot en alguns barris Rehabitat i  validar la seva aplicació.

L’objectiu a més llarg termini és que la informació presentada en format d’Excel serveixi com una eina de consulta en format de base de dades per facilitar l’anàlisi dels paràmetres de la sostenibilitat dels 5 socis del projecte.

Resultats: 

 

OBJECTIU 2 

 

Objectiu general: millora de la gestió i del manteniment de l’habitatge social posant èmfasi especialment en temes d’ecoeficiència.

Per a assolir aquest objectiu s’estan desenvolupant 4 projectes diferents però estretament interrelacionats.

 

2.1.- Projecte de diagnosis del parc d’habitatges de lloguer gestionat per l’Agència de l’Habitatge de Catalunya.

2.2. -Projecte de formació adreçat al personal tècnic i usuaris per a la millora de la gestió i del manteniment dels habitatges.

2.3.- Projecte de desenvolupament d’un programa de gestió i de manteniment de les instal·lacions solars tèrmiques.

2.4.- Projecte de monitorització de 6 instal·lacions solars tèrmiques en funcionament.

 

 2.1.- Projecte de diagnosis del parc d’habitatges de lloguer gestionat per l’Agència de l’Habitatge de Catalunya

 

Objectiu específic del projecte: diagnosi del parc d’habitatges de lloguer com a punt de partida d’una futura eina de gestió del manteniment del parc gestionat per l’Agència de l’Habitatge de Catalunya..

Lloc: Catalunya (parc d’habitatges gestionats per l’Agència .

Duració: 18 mesos

Recursos externs: 10 estudiants en pràctiques (UPC)

 Descripció: Aquest projecte es desenvolupa en el marc d’un conveni de col·laboració entre el Laboratori d’Edificació de la Universitat Politècnica de Catalunya i l’Agència de l’Habitatge de Catalunya.

El conveni esdevé un referent en l’organització i la gestió integrada del manteniment del parc gestionat per l’Agència destinat a lloguer i representa una oportunitat d’investigació i creació de protocols de referència per a futures formes d’intervenció en el patrimoni edificat, amb les consegüents millores socials i de sostenibilitat que això pot representar:

Unificar i recollir la informació dels llibres dels edificis (organitzats en 28 subsistemes) d’aproximadament unes 230 promocions d’habitatges de lloguer repartides per tot Catalunya que actualment gestiona l’Agència de l'Habitatge de Catalunya, i per a crear una base de dades amb els sistemes constructius més habituals utilitzats en aquestes promocions.

Contractació de personal específic per a la realització de la diagnosi del parc d’habitatge social de lloguer gestionat per l’Agència.. Aquest personal es coordinarà des de l’Àrea de Manteniment del Parc Gestionat.

 

2.2.- Projecte de formació adreçat al  personal tècnic i usuaris per a la millora de la gestió i del manteniment dels habitatges

 

Objectiu específic del projecte: formació i sensibilització en aspectes d’eficiència energètica i instal·lacions solars tèrmiques en l’ús i manteniment dels habitatges.

 

 

Curs de formació als gestors de proximitat Curs de formació als veïns i veïnes

 

Lloc: Catalunya (parc gestionat per l’Agència de l’Habitatge de Catalunya).

Duració: 12 mesos.

Recursos externs: 2 empreses subcontractades.

Aiguasol: http://aiguasol.coop/

Barnamil: http://llarsverdes.blogspot.com/

Descripció

Formació tècnica en el manteniment d’instal·lacions solars tèrmiques adreçada a persones tècniques de manteniment de l’Agència.

Assistència a les 1es jornades de manteniment d’edificis organitzada per la. epseb.

Formació en bones pràctiques ambientals a la llar i introducció a les instal·lacions solars tèrmiques dirigides a la figura del gestor de proximitat.

Projecte pilot de tallers de bones pràctiques ambientals adrecat als usuaris i usuàries d’habitatge social.

Taller d’eficiència energètica adreçat a CCPP d’instal·lacions solars tèrmiques.

Disseny de material de sensibilització ambiental adreçat als veïns i veïnes.

 

Resultats:

 

 

2.3.- Projecte de desenvolupament d’un programa de gestió i de manteniment de les instal·lacions solars tèrmiques

 

Objectiu específic del projecte: disposar d’un programa per a la millora de la gestió i del manteniment de les instal·lacions solars tèrmiques: gestió documental, planificació i seguiment del manteniment preventiu i corrector, gestió d’alarmes i comunicació amb les instal·lacions monitoritzades.

 

número d’instal·lacions solars que gestiona l'Agència de l'Habitatge de Catalunya  (parc de lloguer)

 

Lloc: Catalunya

Duració: 24 mesos

Recursos externs: 1 empresa subcontractada

dset solutions http://www.dset-solutions.com/ 

Descripció: el programa informàtic a desenvolupar serà una gran base de dades de gestió del manteniment assistit per ordinador (GMAO) de les instal·lacions solars tèrmiques en edificis d’habitatges. Aquest GMAO ha de permetre la gestió del manteniment dels equips i/o instal·lacions d’una o més promocions, edificis. així com del manteniment correctiu, preventiu i predictiu. Estarà integrat per diferents mòduls interconnectats que permetran executar i extreure un control exhaustiu dels treballs habituals en els departaments de manteniment, com poden ser:

  • El control d’incidències, reparacions, etc., amb el seu historial.
  • Programació de les revisions de tasques i despeses de manteniment preventiu i correctiu.
  • Control d'estocs.
  • Generació i seguiment de les ordres de treball per les persones tècniques de manteniment.

L’estructura funcional d’aquest GMAO s’ha de plantejar amb una visió general que permeti la futura ampliació a altres 28 subsistemes constructius diferents de la instal·lació solar tèrmica que recullen els llibres de l’edifici, objecte d’aquesta licitació.

 

 

Resultats 

 

2.4.- Projecte de monitorizació de 6 instal·lacions solars tèrmiques existents 

 

Objectiu específic del projecte: avaluar l’eficiència de la monitorització d’instal·lacions solars tèrmiques com a eina de millora de la gestió i manteniment de les instal·lacions i com a garantia del seu bon funcionament.

Lloc: Manlleu, Vic, Santa Perpètua de Mogoda,l’Hospitalet de Llobregat, Sant Boi de Llobregat i Barcelona.

Duració: 18 mesos

 

recursos externs: 3 empreses subcontractades

 

Descripció: se seleccionen tres empreses diferents per a la monitorització de dues instal·lacions, cada una amb l’objectiu de:

  • testar diferents programes monitorització d’instal·lacions per a definir un protocol d’intercanvi de dades amb el futur programa de gestió del manteniment gmao.
  • monitoritzar diferents esquemes de sistemes solar tèrmic per a ACS i de promocions de diferents anys d’antiguitat.

 

  Visites a les instal·lacions per  a la implantació de sistemes de monitorització Exemple d’esquema sinòptic de seguiment remot i en temps real d’instal·lacions  solars tèrmiques

 

 

 

Resultats:

 

OBJECTIU 3 

  

OBJECTIU GENERAL: educar en la cultura del manteniment preventiu dels edificis i els espais comuns cóm a eina per a la cohesió social i la convivència en les comunitats de veïns i veïnes del parc d’habitatge social privat.

En aquest sentit, es desenvolupen 4 projectes:

 

 3.1.- Projecte de mediació amb comunitats de propietaris i propietàries del barri de Salt-70 per a sensibilitzar en la cultura del manteniment dels habitatges i donar eines a les comunitats per a desenvolupar el manteniment preventiu dels edificis i dels espais comuns.

3.2.- Projecte de disseny d’un sistema integrat d’informació territorial sobre la renovació urbana, l’exclusió residencial i les polítiques d’habitatge per tal d’elaborar un mapa dels barris catalans amb risc d’exclusió residencia.

 3.3.- Projecte de servei de caràcter puntual de formació i assessorament jurídic a les comunitats de propietaris i propietàries del barri de la Marca de l’Ham de Figueres

 3.4.- Projecte per al foment de la corresponsabilitat veïnal en l’ús ecoeficient dels edificis

 

 

 3.1.- Projecte de mediació amb comunitats de propietaris i propietàries del barri de Salt-70 per a sensibilitzar en la cultura del manteniment dels habitatges i donar eines a les comunitats per a desenvolupar el manteniment preventiu dels edificis i dels espais comuns

 

Objectius específics del projecte:

 

Ús de les necessitats de rehabilitació i millora d’habitatges i d’espais comuns com a mitjà per obtenir més integració i cohesió social de la població resident.

Foment de la cultura del manteniment preventiu

Millora de convivència.

Aprendre dels models de gestió de la resta de socis municipals del projecte.

Extrapolar l’experiència de les promocions existents en barris amb risc de degradació de no titularitat pública.

Lloc: sector Salt 70 del municipi de Salt (Girona)

Duració: 2 anys

Recursos externs: empresa externa (2 mediadors)

VINCLE www.vincle.org

 

Descripció:

Sensibilitzar sobre la necessitat del manteniment preventiu dels edificis i de les zones comunes i vetllar per la bona convivència i funcionament de les comunitats de propietaris i propietàries.

Crear la comunitat de propietaris i propietàries en aquells casos que no ho estiguin i aportar instruments metodològics de treball en les reunions de la comunitat; elaboració de l’orde del dia. Desenvolupament de les reunions, seguiment dels acords, elaboració d’actes, comunicació dels acords, etc.

Seguiment de la gestió de pagaments dels rebuts de la comunitat: verificar que tots els veïns i veïnes estiguin al corrent del pagament, elaboració de rebuts, supervisió de despeses, etc.

Realització de tallers a les comunitats de veïns i veïnes sobre com millorar el manteniment i l’eficiència energètica.

Crear espais comunitaris en els edificis que siguin compartits pel veïnat i que depenguin del seu manteniment. Ex.: espais de comunicació (penjar anuncis, etc.), zones de joc, etc.

Realització d’activitats comunitàries en l’espai públic.

Creació d’una comissió entre veïns i veïnes, entitats del barri i personal tècniques de l’Administració que hagin participat en el procés per fer seguiment i l’avaluació dels resultats de la intervenció.

Recollida de dades sobre consums energètics i aigua en una mostra d’habitatges de Salt-70.

Elaboració d’una memòria resultat del pla de mediació.

 

3.2.- Projecte de disseny d’un sistema integrat d’informació territorial sobre la renovació urbana, l’exclusió residencial i les polítiques d’habitatge per tal d’elaborar un mapa dels barris catalans amb risc d’exclusió residencial

  

Objectius específics del projecte:

Elaborar un mapa de Catalunya amb els barris en risc d’exclusió residencial per a poder actuar de forma preventiva.

Elaborar i aplicar un sistema integrat territorialment que inclogui variables rellevants sobre els processos de degradació urbana i d’exclusió residencial i les polítiques públiques associades.

Elaboració d’un sistema que pugui ser contrastat periòdicament al llarg del temps

Avaluar l’impacte  de les polítiques públiques d’habitatge.

Lloc: Catalunya

Duració: 6-8 mesos

Recursos externs: empresa externa

Innovación y Consultoría en Políticas Públicas SL

Descripció: dissenyar, elaborar i aplicar un sistema integrat territorialment que inclogui  variables rellevants sobre els processos de degradació urbana i exclusió residencial i les polítiques públiques associades, que permeti detectar barris o zones amb risc d’exclusió residencial.

a)      d’abast a tot el territori de Catalunya

b)      a una escala precisa, com ara la de seccions estadístiques

c)      amb dades que abastin el període 2005-2009

d)      actualitzable al llarg del temps amb posterioritat

 3.3.- Projecte de servei de caràcter puntual de formació i assessorament jurídic a les comunitats de propietaris i propietàries del barri de la Marca de l’Ham de Figueres

 

Objectius específics del projecte:

Reduir la morositat en les comunitats de propietaris i propietàries.

Donar eines per a gestionar la morositat i la seva planificació.

Millorar la convivència.

Crear la comunitat de propietaris i propietàries en els casos en què no n’hi hagi i donar metodologia de treball en les reunions de comunitat: elaboració de l’ordre del dia, desenvolupament de les reunions, seguiment dels acords, elaboració d’actes, comunicació dels acords, etc.

Lloc: barri de la Marca de l’Ham de Figueres (Girona)

Duració: 1 any prorrogable a 2

Descripció: el servei ha estat creat per a donar suport a les comunitats en el procés de reclamació de deutes comunitaris en els casos de desnonaments així com en la seva gestió i organització. Aquesta situació està agreujant la vulnerabilitat en la qual es troben les comunitats i està generant problemes de convivència i de gestió d’aquestes.

Es posarà a disposició una advocada per a assessorar i acompanyar a les comunitats en els processos judicials de reclamació de quotes i altres situacions derivades de la gestió i l’organització de les comunitats. el funcionament s’establirà amb una cita prèvia. També es faran sessions de formació als veïns i veïnes perquè en un futur puguin portar a terme un procés judicial de manera autònoma.

També s’ofereix el servei de l’oficina d’OFIDEUTE de la Generalitat de Catalunya per a mediar en els processos de desnonaments amb les entitats financeres i evitar així, la pèrdua de l’habitatge i l’adhesió en pagament.

 

Presentació del servei i de l'advodada als veïns i veïnes del barri de la Marca de l'ham

 

 

 

 

3.4.-  Projecte per al foment de la corresponsabilitat veïnal en l’ús ecoeficient dels edificis

Objectius específics del projecte:

Reduir el consum energètic dels habitatges d’acord amb la conscienciació de la  rehabilitació i ús adequat dels serveis.

Reduir la factura dels subministraments.

Conscienciar a les comunitats sobre l’ecoeficiència energètica.

Lloc: barri de la Romànica de Barberà del Vallès (Barcelona)

Duració: 3 mesos

Recursos externs: Empresa externa

Barnamil http://llarsverdes.blogspot.com/

Descripció: realització de Tallers de llars verdes de bones pràctiques ambientals en el manteniment i ús de l’habitatge lligat a les actuacions de rehabilitació energètica al municipi de Barberà del Vallès. El lloc on se situa és un parc privat de propietat particular en què els propietaris i propietàries han fet rehabilitació de façanes, cobertes i instal·lació d’ascensors.

El taller consisteix en 3 sessions per a promoure l’estalvi i l’eficiència energètica i un millor ús entre les comunitats. Es treballen també temes d’energies renovables i es donen eines per a la reducció del consum energètic i la reducció del cost final de la factura.

Resultats:

 

Edifici rehabilitat en el barri de la Romànica Taller de llars verdes a Barberà del Vallès.