REHABITAT

Context jurídic del projecte

La Llei 18/2007 del dret a l’Habitatge de Catalunya recull el concepte de qualitat de l’habitatge i apunta mecanismes de control i seguiment del parc “orientats a aconseguir el compliment de les condicions de funcionalitat, seguritat, salubritat i sostenibilitat dels habitatges i promovent diverses accions orientades a la introducció de criteris de cohesió social, ambiental i d’eficiència ecològica en el procés d’edificació, conservació i rehabilitació del parc immobiliari”.

 

En el Pacte nacional pel dret a l’habitatge 2007-2016 en el seu repte 2 apunta també la necessitat de realitzar estudis per tenir més coneixement de l’estat actual del parc d’habitatges, tant públic com privat. En aquest mateix repte, s’apunta també la necessitat d’augmentar el nivell de sostenibilitat del parc en general, al mateix temps que realitzar formacions sobre els usos dels nous sistemes energètics, tant als veïns i veïnes, com al personal tècnic territorials o als agents promotors i constructors d’habitatges per a la seva prèvia aplicació en els habitatges de nova construcció.

 

Per altra banda, la Llei 13/2009 de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya recull també, al llarg de la seva exposició i en diverses ocasions, normatives per a la realització d’estudis que facilitin el coneixement  social i nivell d’accés de la població a l’habitatge, al mateix temps que posa l’èmfasi en l’estat de conservació del parc i el seu nivell de sostenibilitat energètica.

 

S’han legislat diversitat de decrets que regulen aquests aspectes: Decret 21/2006, de 14 de febrer, pel qual es regula l’adopció de criteris ambientals i d’ecoeficiència en els edificis; Decret 68/2010, de 25 de maig, sobre la tramitació i aprovació dels documents reconeguts en el Codi tècnic de l’edificació i del Registre General: Decret 55/2009, de 7 d’abril, sobre les condicions d’habitabilitat dels habitatges i cèdules d’habitabilitat; Decret 187/2010, de 23 de novembre, sobre la inspecció tècnica dels edificis d’habitatges.

 

Tot aquest marc legislatiu, teòric i pràctic a la vegada, dóna cobertura i sentit a la participació de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya en programes de cooperació en l’àmbit internacional o europeu que potencien aquests eixos de treball i que donen noves eines per a reforçar les polítiques de cohesió social i de sostenibilitat.

 

Mitjançant el projecte Rehabitat l’Agència de l’Habitatge de Catalunya pot desenvolupar noves accions per accelerar processos de millora i, al mateix temps, obrir un espai per a la investigació, la innovació i d’intercanvi. Aquesta posada en comú i la projecció més enllà de la pròpia activitat de l’Agència, multiplica la utilitat i els resultats dels projectes desenvolupats i, al mateix temps, obre noves vies d’intervenció i praxi.

 

El projecte Rehabitat és una oportunitat per lligar projectes locals i d’intervenció directa en el territori, desenvolupant accions conjuntes entre govern autonòmic i local i, alhora, una eina per projectar aquestes experiències en l’àmbit europeu o interregional.

 

Rehabitat permet també el treball interdepartamental dins de l’organització entre àmbits tècnics/teòrics i àmbits socials i locals d’intervenció directa, que sovint no tenen l’oportunitat d’intercanviar experiències ni treballs. Aquest intercanvi interdisciplinar enriqueix l’organització i assenta les bases per a pròximes intervencions.